Kami disini

Thursday, December 22, 2011

Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga

Keunikan Malaysia


Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga




Ciri-ciri unik yang mencorak budaya dan warisan negara menjadi sumber inspirasi dalam reka bentuk duit syiling Malaysia siri ketiga ini. Dengan tema ‘Keunikan Malaysia’, reka bentuk baharu duit syiling ini memaparkan motif-motif seni kraftangan tradisional dan keindahan flora dan fauna negara. Duit syiling ini menyerlahkan identiti kebangsaan Malaysia yang kaya dan pelbagai dengan begitu indah sekali. Seterusnya...


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 50 sen Malaysia siri ketiga
50 sen

Sulur Kacang


Motif sulur kacang pada duit syiling 50 sen amat terkenal kerana sering digunakan oleh para pengukir dalam seni ukiran kayu dan perak mereka. Seterusnya...



Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 20 sen Malaysia siri ketiga
 20 sen


Bunga Melur


Bunga melur mendapat tempat yang istimewa dalam kebudayaan tiga kaum utama di Malaysia. Seterusnya...

Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 10 sen Malaysia siri ketiga
 10 sen

Orang Asli Motif


Orang Asli di Malaysia cukup terkenal dengan kemahiran seni anyaman daun-daun dan tumbuhan setempat untuk dijadikan perhiasan seperti hiasan kepala, selempang dan skirt yang dipakai di upacara dan majlis tradisional. Seterusnya...


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 5 sen Malaysia siri ketiga
 5 sen

Destar Siga


Kain destar siga merupakan sejenis tenunan kain asli suku kaum Kadazan Dusun di Sabah. Ia biasanya dijadikan sebagai hiasan kepala dalam majlis tradisi mereka. Seterusnya...


http://www.bnm.gov.my/microsites/2011/coins/index_bm.htm

3 comments:

syiela said...

tak sabar nak pegang duit baru ni :)

*** tahniah juga wan.. syiela dah try semua tu tapi setakat ni cuma reda skit je still lagi ader bunyi krok.. krok.. apapun thanks ya petua yang di beri

Shaznina Sofia said...

best laa duit yg baru nyh.. cntik sgt..

Wan Najmiah said...

cantik kan Shaz...suka ngat...cuma skang ummi tgh tggu duit kertas rm20 yg ada lmbg penyu hehe...Bangga ngat..

iklan Nuffnang